Consulten

Het eerste consult duurt meestal een uur maar vervolgconsulten kosten minder tijd. In het eerste consult wordt het verhaal van de patiënt in kaart gebracht en eventueel een lichamelijk onderzoek verricht. In vervolgconsulten wordt het effect van het geneesmiddel beoordeeld en bepaalde klachten verder uitgediept. Wanneer het om een chronische klacht gaat zal meestal 4-6 weken na het eerste consult een vervolgafspraak plaatsvinden. Gaat het om acute of ernstige klachten, dan zal veel sneller geëvalueerd worden. Telefonische afspraken worden soms tussen de consulten ingepland om het verloop van de klachten te monitoren.

Medicijnen

Sommige homeopathische geneesmiddelen moeten dagelijks worden ingenomen, andere slechts eenmalig. De meeste medicijnen kunnen via een recept bij de gewone apotheek worden verkregen al duurt het vaak een paar dagen voor ze beschikbaar zijn. De Hahnemann apotheek te Heiloo (tel 072 5325373, www.hahnemann.nl) heeft vrijwel alle homeopathische geneesmiddelen in voorraad en garandeert via TNT een snelle levering. De meeste zorgverzekeringen vergoeden de receptuur.

Bijwerkingen

Ook homeopathische medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Het lastige is dat niet goed voorspelbaar is of die bijwerkingen op zullen treden en welke. Soms is een bijwerking te wijten aan het geneesmiddel zelf. Soms betreft het oude klachten die tijdelijk terug keren maar ook kunnen bestaande klachten tijdelijk verergeren. In alle gevallen gaat het om voorbijgaande problemen maar contact met de behandelend arts voor overleg is verstandig als het te lang duurt of er forse klachten ontstaan.

Gebruik van andere medicijnen

Het is niet verstandig om de door de huisarts of specialist voorgeschreven medicijnen te stoppen. Afbouwen kan alleen na overleg tussen de homeopathisch werkende arts en de huisarts of specialist.

Informatie richting andere medische behandelaars

Het is in het algemeen een goed gebruik om de huisarts of behandelend specialist te informeren over de homeopathische behandeling. Deze informatie kan echter alleen gegeven worden door de homeopathisch werkende arts als de patiënt daarmee instemt. De patiënt kan in dat geval een brief met informatie over de behandeling mee nemen.